Forberedelser

Det er mye å sette seg inn i når man skal forberede seg på en så lang tur.  For det første må man skaffe kart for hele ruten.
Både elektroniske, og naturligvis også papirkart.

I tillegg trenger man pilotguider.  Dette er bøker som har detaljinformasjon om de enkelte havner, hvilke faciliteter de har, innseilingsleder, overettmerker,
VHF-kanaler, telefonnummer, osv. Uunnværlig når man seiler i fremmede farvann.

Men viktigst av alt, man må ha båtfolkets bibel, Reeds Nautical Almanac. Her finnes informasjon om strøm og tidevann i tillegg til mye annen info.
Dette er viktig i et område der strømmene kan komme opp i 10-11 knop, og forskjell på flo og fjære kan være opp til 8 meter.  Ja, mange havner tørker fullstendig ut ved fjære sjø.  Da er det viktig at man har lest sin Reeds, ellers kan man få seg en ubehagelig overraskelse.

Reeds Nautical Almanac

I tillegg til alt dette, er det mye utstyr som må kjøpes inn. Vi valgte å ikke bestille VHF radio og kartplotter fra verftet. Vi kjøpte dette fra USA, og med en gunstig dollarkurs, sparte vi flere tusen kroner.  Bakdelen er at vi må bruke noen dager i Frankrike på monteringsarbeid.

Vi hadde i utgangspunktet tenkt å kjøpe radar til båten, dette er vi blitt frarådet, fordi vi vil få problemer med å få det montert på den tiden vi har til rådighet der nede.  Dessuten er det vanskelig å montere radarantennen uten å ta ned masten.

3 Responses to “Forberedelser”


 1. 1 Vidar K.

  mar 11th, 2008 at 21:04 Edit

  Hei.
  Flott opplegg du har laga her.(Ble tipset av Willy og fruen om siden din. Er du i slekt med Hatlemarkene i Tusvika?
  Det ser ut til at Dere har en fin tur fremfor Dere.
  Kanskje vi treffes i Kanalen i løpet av våren.
  Vi kjøpte oss en Fairline 50 i høst som vi har liggende på Jersey. Skal ture litt rundt der nede i April/Mai. Starter på hjemturen 20 Juni. Har planer om å gå kanalene i Nederland(staande mast route) og Kielkanalen. Skal være i Oslo til den 24.Juli. Den yngste delen av mannskapet skal på Iron Maiden konsert og Nowaycup før vi setter kursen hjem til Brattvåg på Sunnmøre.
  Men du….den radaren ville jeg ha kjøpt var jeg deg.Går steike fint å ha antenna på løs brakett som du fester på et egnet sted de gangene du har bruk for den.
  Ha en fin tur.

  Mvh
  Vidar.K.

 2. 2 Asle Skarpengland

  apr 22nd, 2008 at 20:13 Edit

  Takk for spennende prosjektbeskrivelse. Kan du fortelle hvilken kartplotter du kjøpte?

 3. 3 oddgeir

  apr 22nd, 2008 at 21:27 Edit

  Takk for det.
  Det ble en Garmin 3010c.