Fra St Peters Port til Cherbourg

25. juni 2oo8

Vi tøffet ut av havna i det de åpnet sillen kl halv elleve lokal tid. Målet var Cherbourg, og inneholdt en etappe som vi hadde planlagt i detalj.

Ut fra St Peters Port

Ut fra St Peters Port

Little Russel Channel er et havstykke mellom fransk fastland og den engelske øya Alderney. Mye av tidevannstrykket fra den Engelske kanalen strømmer gjennom her, og resultatet er til tider svært sterke strømmer og opprørt sjø. Spesielt rotete sjø blir det om vindretningen er forskjellig fra strømretningen.

Denne ruten kalles også The Alderney Race, og er mye benyttet av engelske seilere på vei til kontinentet, grunnet at strømmen gir en udiskutabel tidsgevinst.

Vi hadde vestlig vind så det holdt. Opp i 25 knops vindstyrke, noe som tilsvarer liten kuling. Siden vi hadde vinden rett i ryggen, ble det lite seiling, kun fokka som ga oss en ekstra knop en periode.

Strømmen var derimot mer interessant. Til tider hadde vi 4 knop medstrøm, noe som ga utslag i en målt hastighet på GPS’en på over 12 knop. Morsomt.

Sjøsprøyt

Sjøsprøyt

Mer sjøsprøyt

Mer sjøsprøyt

Ellers forgikk det meste av etappen i åpent hav, uten utsikt til land i noen retning.

Et lite avbrekk fikk vi i det den franske kystvakta avla oss et besøk. I lav høyde dukket de opp over horisonten, og kom i lav høyde rett mot oss. De ble liggende å hovre rett over båten et lite øyeblikk. De vinket til oss og fløy videre.

Kystvakta

Border Control

På slike etapper er det artig å betrakte den yngste halvparten av mannskapet. Veien er ikke lang til sofakroken med ei bok, en MP3-spiller, eller rett i horisontalen i dyp søvn. Gleden av å sitte opp i båten for å betrakte vær og vind, slik vi eldste ombord har det, er totalt fraværende. Det eneste vi observerer er et trøtt hode som dukker opp over kanten for å forhøre seg om vi ikke er fremme snart.  Ja ja, det går seg vel til.

Sov godt I

I horisontalen

Sov godt II

Marianne

Etter 6 timer i sjøen ser vi innseilingen til Cherbourg dukke opp. Om babord ligger en sirkulær steinborg som minner mistenkelig om Fangene på Fortet, og gir oss en påminnelse om 2. verdenskrig. I det hele tatt er franskekysten dekket med gamle kanonstillinger og kunstferdig anlagte kystfort.

Fangene på fortet?

Fangene på fortet

PS: I rettferdighetens navn skal nevnes at Marianne og Geir Ståle bærer preg av utstrakt soling, så de har ikke bare sovet.

Ennå er det langt igjen hjem.

7 Responses to “Fra St Peters Port til Cherbourg”


 1. 1 Jon Reidar Kurseth

  jun 26th, 2008 at 19:39 Edit

  Hei.
  Såg en liten notis i Sykkylvsbladet om turen og klikka meg inn på bloggen.Artig å følge med Dere.
  Ha fortsatt en fin tur !!
  Kanskje vi møtes i løpet av sommeren ?
  Mvh Jon Reidar

 2. 2 Bjørn Utgård

  jun 26th, 2008 at 21:21 Edit

  Steike,, her slit oss i regn og tempraturer ned i 5 grader og dokke berre kosa dokke!!! Ja, ja sikkert fortjent!!! Ser veldig spennende ut!! I 1985 henta eg og Odd en cabin cruser i monaco , vi tok kanalen/ elva Rhone kjempeopplevelse!!!
  Vi har vert på dugnad i marinaen på ikornnes sjå http://www.ekornesmarina.no
  Egil bygger hus på den nye dieselstasjonen mulig dere ser det på webkamera etter hvert! God tur videre!!!

  Mvh/ Bjørn U

 3. 3 Mona Garli

  jun 27th, 2008 at 12:02 Edit

  Hilsen fra gamletrakter
  Heia!!!!!
  Ser at dere gjennomfører en fantastisk tur på bølgene, kjempetøft:-)).
  Her er det meste som før. Ha en flott tur videre :-))
  Mona

 4. 4 Ivar og Evy

  jun 28th, 2008 at 8:26 Edit

  Halloen
  Må virkelig sei at dåkke har årets sommeropplevelse..(med mindre dåkke savner nysnø i fjella)..men det gjer dåkke sikkert ikkje. kjempekoselig å følge med på reisen.
  mvh
  Evy&Ivar

 5. 5 Else-Lill

  jun 28th, 2008 at 9:14 Edit

  Heisan.
  Flott å se at det er liv i dere og at dere nok har en fantastisk tur. Søren – dere er tøffere enn toget er nå min mening. (som knapt nok tåler en krusning i Oslofjorden)
  Alt ok med huset, posten tas inn, blomstene lever (de som ikke spises av de hersens sneglene da). Tolia graves og snekres det ivrig i (ikke hos oss…..) Nesodden skjer det ikke stort på nå i disse stille sommerdagene. Sunnaas består. Ja til og med Thon gruppen består. Alt er liksom bare på vent til Nesoddens redere finner det for godt til å komme hjem med sin sitt nye flaggskip. Men Hannibals har fått halvert sin omsetning og jobber nå hardt med å finne andre inntektsskilder……… Og naboen synes det er stille….. Selvom operaen ikke savnes merkeverdig. Har prøvd å stå på verandaen å ha en hyggelig samtale – men ingen svaerer! Værmessig så er det sol, regn, sol, grått, sol – helt greit for en som ikke har bikiniformen inne. Karine er midtveis i boka hun lånte av Geir Ståle og har lært å bake kjempegode kjeks. Ellers har hun lært å bli en typisk ungdom – sove til klokka 13 er ikke noe problem. Emilie befinner seg på guttefattige Skrova – så det er nok en utfordring. Gikk over nesten hele øya iløpet av første dag. He he… Og vi jobber (nå er dere vel misunnelige tenker jeg) Masse hilsner fra naboen i 47
  NB: Karine hilser til Geir Ståle (between nerds)

 6. 6 Else-Lill

  jun 29th, 2008 at 1:06 Edit

  Hallo.
  Akkurat kommet hjem fra fest 02.06 natt til søndag. Ikke noe nachspiel hos naboen….. hm…… ikke noe lokal vin er fortært…. men veldig mye annen vin.
  Heller har dere ikke vært på bloggen – nei da er alternativet å gå til sengs. Natta! NB. vi lader opp til dere kommmer hjem. Natta fra naboen.

 7. 7 oddgeir

  jun 29th, 2008 at 12:13 Edit

  Kjære Else-Lill.
  Er du våken?
  Takk for at du har kontrollen mens vi er borte.
  Kan du hilse folka på Hannibal og si at jeg kommer tilbake i midten av Juli. Vi kan ikke risikere at de legger ned hele stedet mens jeg er borte.